Noma. Time and Place in Nordic Cuisine. René Redzepi, Phaidon 2010, j. angielski, 320 stron, 200 kolorowych ilustracji, oprawa twarda (płótno). Cena: 166,5zł>> |
Dlaczego Phaidon, znany głównie z luksusowych "coffee table books" o sztuce wydaje album o restauracji? To proste, kopenhaska Noma - bohaterka tej olśniewająco ilustrowanej książki - zdobyła w 2010 roku, według selekcji San Pellegrino World’s 50 Best Restaurant, laury najlepszej restauracji świata. René Redzepi, założyciel Nomy zdetronizował tym samym Ferrana Adrię z elBulli, jedynego kucharza który był uczestnikiem Documenta w Kassel! Wstęp do książki, aby nie było wątpliwości że mamy do czynienia z prawdziwą sztuką, napisał sam Olafur Eliasson. W albumie znajduje się ponad 200 zapierających dech w piersiach fotografii posiłków, produktów żywnościowych (zawsze lokalnych, co jest częścią filozofii Nomy - żądnej oliwy z oliwek, cytrusów, okoni nilowych i tabasco, w zamian smalec, żywica i zimnowodne małże!) oraz duńskich krajobrazów. Kuchnia surowa, skromna, obwarowana regułami przywołująca na myśl powściągliwość skandynawskiej sztuki konceptualnej. W książce znajduje się także 90 przepisów wymyślonych przez René Redzepiego, który przez najbliższy rok dzierżyć będzie berło pierwszego kucharza na kuli ziemskiej.