Wednesday, 22 December 2010

noma. time and place in nordic cuisine

Noma. Time and Place in Nordic Cuisine. René Redzepi, Phaidon 2010, j. angielski, 320 stron, 200 kolorowych ilustracji, oprawa twarda (płótno).  Cena: 166,5zł>>






















Dlaczego Phaidon, znany głównie z luksusowych "coffee table books" o sztuce wydaje album o restauracji? To proste, kopenhaska Noma - bohaterka tej olśniewająco ilustrowanej książki - zdobyła w 2010 roku, według selekcji San Pellegrino World’s 50 Best Restaurant, laury najlepszej restauracji  świata. René Redzepi, założyciel Nomy zdetronizował tym samym Ferrana Adrię z elBulli, jedynego kucharza który był uczestnikiem Documenta w Kassel! Wstęp do książki, aby nie było wątpliwości że mamy do czynienia z prawdziwą sztuką, napisał sam Olafur Eliasson. W albumie znajduje się ponad 200 zapierających dech w piersiach fotografii posiłków, produktów żywnościowych (zawsze lokalnych, co jest częścią filozofii Nomy - żądnej oliwy z oliwek, cytrusów, okoni nilowych i tabasco, w zamian smalec, żywica i zimnowodne małże!) oraz duńskich krajobrazów. Kuchnia surowa, skromna, obwarowana regułami przywołująca na myśl powściągliwość skandynawskiej sztuki konceptualnej. W książce znajduje się także 90 przepisów wymyślonych przez René Redzepiego, który przez najbliższy rok dzierżyć będzie berło pierwszego kucharza na kuli ziemskiej.