Eating Architecture, redakcja Jamie Horwitz i Paulette Singley, MIT Press 2007, 385 stron, 83 ilustracje, 47 kolorowych plansz, oprawa miękka, cena: 69 zł |
„WWB2” to różne, często nieoczywiste aspekty projektowania miejskiego, np. … gastronomia. W najbliższy wtorek o historii i przyszłości warszawskiej kuchni będzie opowiadać Grzegorz Łapanowski. Jak w interesujący sposób połączyć myślenie o kulinariach i architekturze, pokazują autorzy książki „Eating Architecture”, stawiając pytanie o to czego możemy nauczyć sie poprzez badanie przenikania się dwóch aktywności: przygotowywania posiłków i „produkcji” przestrzeni. W tej bogato ilustrowanej i bardzo dobrze zaprojektowanej książce znajdziemy teksty na temat kulinarnego kolonializmu i globalnej ekonomii turystycznej, eseje o przestrzennych i performatywnych aspektach jedzenia oraz rytuałach dzielenia sie posiłkiem. W kończącej książkę „galerii przepisów” znajdują się zdjęcia wykonane przez współczesnych architektów dotyczące zagadnienia "spożywczej architektury". Smacznego.